Jouw BBQ Beleving - Gratisn Hedel afhalen i en Kesteren
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Gietijzer inbranden

  • Geplaatst op
  • Door Jan Dirk Verwoert
Gietijzer inbranden

Tips en tricks om jouw gietijzer in te branden en te onderhouden.

WAT IS HET INBRANDEN VAN GIETIJZER?

Een gietijzeren pan heeft geen anti-aanbaklaag, maar iets veel beters. Een gietijzeren pan ontwikkelt door gebruik een patina. Als je pan goed is ingebrand en de patina optimaal is, heeft deze dezelfde kwaliteiten als een anti-aanbaklaag zonder de nadelen van een anti-aanbaklaag. 

Wanneer je gietijzer inbrandt, in het Engels noemen ze dit seasonen, is het doel om in hoge temperatuur het rookpunt van de olie te bereiken. Wanneer de olie begint te roken wordt het zogeheten polymerisatie proces in gang gezet. Dit houdt in dat de olie zich gaat binden aan het poreuze oppervlak van het gietijzer, uithardt tijdens het afkoelen en hierdoor kan fungeren als anti-aanbaklaag.


STAPPENPLAN VOOR HET INBRANDEN VAN JE GIETIJZEREN PAN 
  1. Smeer volledig (binnen- en buitenkant) in met een natuurlijke olie. Let erop dat het een egale dunne laag is. Dit gaat het gemakkelijkst met een spons of een oud doekje/t-shirt.
  2. Plaats ongeveer 1 uur op de kop in een 200 graden voorverwarmde oven of barbecue. Je kan er iets onder leggen om eventuele druppels op te vangen, aluminiumfolie of een ovenschaal bijvoorbeeld.
  3. Laat volledig afkoelen
  4. Herhaal stappen 1-3 enkele keren. Wij raden minimaal 3x aan.
  5. Als de lagen goed zijn aangebracht heeft je pan een egale donkerbruine tot zwarte kleur. Breng nog een dunne laag of natuurlijke olie aan voor het opbergen.
 
Inbranden op een vuur of fornuis

Hoe moet je gietijzer inbranden als je geen oven of barbecue hebt? Je kan gietijzer ook op open vuur, zoals een kampvuur, of op je fornuis inbranden. 

  1. Smeer volledig (binnen- en buitenkant) in met een natuurlijke olie. Let erop dat het een egale dunne laag is. Dit gaat het gemakkelijkst met een spons of een oud doekje/t-shirt.
  2. Zet het gietijzer nu op hoog vuur en laat dit net zo heet worden tot de laag van wax of olie begint te roken. Laat de pan nog even op het vuur staan tot de meeste druppels zijn opgelost.
  3. Laat de pan volledig afkoelen. Verwijder met een doekje eventueel de laatste druppels olie, dit zou niet veel mogen zijn.
  4. Herhaal stappen 1-3 enkele keren. Wij raden minimaal 3 keer aan.
  5. Als de lagen goed zijn aangebracht heeft je pan een egale donkerbruine tot zwarte kleur. Breng nog een dunne laag natuurlijke olie of wax aan. Check onze Cast Iron care spray

Tip! Vooral bij stap 2 kan er redelijk wat rook vrijkomen. Als je daar de mogelijkheid voor hebt, raden wij je aan dit buiten te doen. Doe je dit toch binnen? Zorg dan voor voldoende ventilatie.


ROEST?

Mocht het zo zijn dat je gietijzeren pan of accessoire een roestplek heeft, is er geen reden tot paniek. Het fijne aan een gietijzeren pan, is dat je deze door inbranden weer als nieuw kan maken. Volg de onderstaande stappen en je kan snel weer aan de slag met je Dutch Oven of skillet.

  1. Verwijder al het roest met een stevige spons of borstel tot je het kale gietijzer weer ziet.
  2. Maak je gehele pan of accessoire goed schoon met een mild afwasmiddel en droog deze daarna goed af.
  3. Volg nu alle stappen voor het inbranden van gietijzer. 

 

Nieuwsgierig geworden naar al ons gietijzer? klik hier

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »